Jelpaten
-vapaaehtoisena tuetusti

Jelpaten on Caritas-Säätiön kolmivuotinen (20222024) hanke. Toimintamme on kaikille 1865-vuotiaille oululaisille, jotka tarvitsevat tukea vapaaehtoisuuteen. Tarjoamme tukea myös vapaaehtoistoimintaa tarjoaville paikoille. Tavoitteena on kehittää tuetun vapaaehtoistoiminnan tukimuotoja ja koota yhteistyössä verkoston kanssa oululaiseen toimintaympäristöön sopiva tuetun vapaaehtoistoiminnan malli sekä Yhdenvertainen mahdollisuus -materiaali. Toimintaamme rahoittaa STEA.

Tukea vapaaehtoisuuteen

Vapaaehtoiseksi

Haluaisitko tehdä jotakin itsellesi ja toisille merkityksellistä? Jelpaten – vapaaehtoisena tuetusti toiminta on tarkoitettu kaikille 18–65-vuotiaille oululaisille, jotka haluavat toimia vapaehtoisena, mutta tarvitsevat siihen tukea. 

Vapaaehtoistehtäviä on tarjolla paljon. Joskus ne voivat tuntua haastavilta ja sitovilta tai eivät vain tunnu omilta. Vapaaehtoisena voit kuitenkin toimia juuri niissä tehtävissä kuin haluat ja niin usein kuin haluat: kerran, silloin tällöin, säännöllisesti. Yksin tai yhdessä. Mitä sinä haluaisit tehdä? Mietitään ja toteutetaan yhdessä! Vapaaehtoistehtäviä voi miettiä yksilöllisesti ja jo olemassa olevia tehtäviä voi muokata vapaaehtoisen tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.

Vapaaehtoistoiminnan myötä saat mielekästä tekemistä, uusia kokemuksia ja osaamista. Et tarvitse vapaaehtoisena erityisiä taitoja, voit toimia omana itsenäsi.

Alla olevassa kuvassa on vain muutamia esimerkkejä siitä, millaisia tehtäviä vapaaehtoisena voi olla. Haluatko toimia vapaaehtoisena lasten, perheiden, nuorten, työikäisten, kehitysvammaisten tai vaikkapa ikäihmisten parissa? Kiinnostaako sinua vaikuttaminen, tiedottaminen, tapahtumien järjestely, taide, askartelu, musiikki, toisten ohjaaminen, ulkoileminen…? Haluaisitko kokeilla vapaaehtoisena toimimista yhdessä muiden kanssa ja ehkä vain kerran? Vaihtoehtoja on paljon!

Me autamme sinua löytämään itseäsi kiinnostavan ja omaan elämäntilanteeseesi sopivan vapaaehtoistoiminnan! Ota yhteyttä!

Mentoriksi uudelle vapaaehtoiselle

Oletko toiminut pidempään vapaaehtoisena? Onko vapaaehtoistoiminta sinulle jo tuttua? Voisitko toimia mentorina eli uuden vapaaehtoisen tukena? Uudelle vapaaehtoiselle on tärkeää, että hänet otetaan vastaan avoimesti ja perehdytetään tehtävään. Yhdessä toimien uskaltaa paremmin ja on helpompi myös sitoutua. Jos vastasit kyllä, ota yhteyttä! Saat meiltä mentorina toimimiseen tukea!

Tukea vapaaehtoistoimintaa tarjoaville

Kaipaatko toimintaan uusia vapaaehtoisia? Mietitkö, mitä tehtäviä voisitte tarjota vapaaehtoisille? Onko Lähellä.fi-palvelu vielä outo? Tarjoamme teidän tarpeisiinne räätälöityä tukea esimerkiksi vapaaehtoisten perehdytykseen, vapaaehtoistehtävien muokkaamiseen, erityistä tukea tarvitsevien kohtaamiseen. Voimme auttaa myös palkatun henkilökunnan tai muiden organisaatiossa toimivien vapaaehtoisten perehdyttämisessä.

Ota yhteyttä! Mietitään yhdessä, miten voimme olla avuksi juuri teille. 

Hyötyisikö asiakkaasi vapaaehtoistoiminnasta?

Tuettu vapaaehtoistoiminta mahdollistaa vapaaehtoisena toimimisen myös silloin, kun vapaaehtoiseksi haluava tarvitsee enemmän perehdytystä, apua ja neuvoja kuin muut.

Vapaaehtoistoiminta vahvistaa osallistujien osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden kokemuksia. Se voi olla osa tulevaisuuspolun rakentamista kohti koulutusta tai työelämää tilanteessa, jossa henkilö ei syystä tai toisesta ole vielä niihin valmis. Vapaaehtoisena toimiminen kertoo aktiivisuudesta ja arvoista. Se mahdollistaa uusien asioiden kokeilemisen sekä oppimisen ja on myös hyvä lisä ansioluettelossa.

Ryhmätoiminta

Toimintaamme kuuluu myös ryhmätoimintaa, joka tukee ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Ryhmätoiminta voi toimia myös matalan kynnyksen vapaaehtoistoiminnan alustana. Ryhmätilanamme toimii pääasiassa Caritas-Säätiön Yhteisötila Toivo osoitteessa Asemakatu 26 (1. krs.). Tila on esteetön. Tulethan tuoksuitta.

Mielikuvitusverstaalla vain mielikuvitus on rajana

Aikuisille suunnattu Mielikuvitusverstas kokoontuu parittomina keskiviikkoina, klo 13-14.30 Yhteisötila Toivossa

 • ke 29.3. klo 13-14.30
 • ke 12.4. klo 13-14.30
 • ke 26.4. klo 13-14.30
 • ke 10.5. klo 13-14.30
 • ke 24.5. klo 13-14.30

Mielikuvitusverstaalla voit tavata toisia ja tehdä samalla jotain luovaa itsenäisesti. Voit esimerkiksi tehdä pieniä käsitöitä, maalata, musisoida tai vain olla. Voit ottaa mukaan omat tarvikkeesi tai hyödyntää Toivosta löytyviä tarvikkeita. Toivosta löytyy mm. ompelukone, saumuri, askartelu- ja maalaustarvikkeita sekä piano. Sisältö muokkautuu siis aina kävijöiden mukaan.

Mielikuvitusverstaalla voit toimia myös vapaaehtoisena. Kiinnostaisiko sinua ohjata osallistujille esimerkiksi luova hetki tai olla apuna ryhmän järjestelyissä? Ota yhteyttä Unnaan tai Anuun niin suunnitellaan yhdessä!

Toiminta on ilmaista. Olet lämpimästi tervetullut!

Vapaaehtoisten vertaistapaamiset (suljettu ryhmä)

Vertaistapaamisissa toiminnassa mukanaolevat vapaaehtoiset voivat tavata toisiaan ja jakaa ajatuksiaan. Tapaamisten sisältö suunnitellaan yhdessä vapaaehtoisten kanssa.

Kevät 2023:

 • to 9.3. klo 14-14.45 Teams-yhteydellä
 • to 20.4. klo 13-15

Jelpaten diaesityksenä lyhyesti tässä!

Ajankohtaista

 • 21.3. klo 13-15.30 Saavutettavuus vapaaehtoistoiminnassa-webinaari (Saavutettavan vapaaehtoistoiminnan valikkoverkosto ja Kansalaisareena ry).
 • 4.4. klo 13-15 Vapaaehtoistoiminnan saavutettavuustyöpaja (Saavutettavan vapaaehtoistoiminnan valikkoverkosto ja Kansalaisareena ry).
 • Supervoimani -työpaja vapaaehtoisille ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille, Yhteisötila Toivo (Asemakatu 26, 1.krs.)
  Tule mukaan selvittämään, mitkä voisivat olla sinun supervoimiasi, vahvuuksiasi tai sinua inspiroivia asioita tai tekemisiä! Työpajassa käytetään toiminnallisia- ja luovia menetelmiä, jotka auttavat lisäämään itsetuntemusta. Työpaja voi olla ensimmäinen askel vaikkapa kohti vapaaehtoistoimintaa.

  Ti 17.4. klo 16-19, 18-35 -vuotiaille. Työpajassa lisätään itsetuntemusta mm. ajatuskartan avulla ja muovailemalla oma voimatoteemi. Työpaja on suunnattu uusille vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille sekä myös jo mukana oleville vapaaehtoisille. Myös syksyn Supervoimani-työpajaan osallistuneet voivat osallistua – sisältö on nyt hieman erilainen. Tarjolla suolaista ja makeaa purtavaa. Työpaja pidetään yhteistyössä Hyvän mielen talon Mielipaletin kanssa. Ohjaajina Jelpaten-hankkeen Anu ja Unna sekä Mielipaletin Janica ja Ella. Työpajaan mahtuu 12 osallistujaa!
  Ilmoittaudu mukaan 11.4. mennessä Ellalle, p. 044 3346 141, ella.sohlo(at)hyvanmielentalo.fi
  Ma 8.5. klo 15-18, 35-65 -vuotiaille. Työpaja on suunnattu uusille vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille sekä myös jo mukana oleville vapaaehtoisille. Työpajaan mahtuu 12 osallistujaa! Ilmoittaudu mukaan 2.5. mennessä jelpaten(at)caritas-saatio.fi
 • 30.5. klo 9.30-14 Tukea vapaaehtoisuuteen -työpaja vapaaehtoistoimintaa järjestäville ja vapaaehtoistoimijoille. Tule mukaan työpajaamme jakamaan kokemuksiasi vapaaehtoistoiminnan mahdollistamisesta − teemakeskusteluissa on tilaisuus ideoida yhdessä sekä tiivistää yhteistyötä. Työpaja järjestetään yhteistyössä Lahden Diakonialaitoksen Tukea vapaaehtoisuuteen -koordinaation kanssa. Ilmoittautuminen 14.5. mennessä!

Haluatko lisää tietoa?

Ota yhteyttä!

Seuraa meitä! Ilmoitamme toiminnastamme myös Facebookissa ja Instagramissa.

Meille voit soittaa tai laittaa tekstiviestin/Whatsappin. Voit myös lähettää meille sähköpostia jelpaten@nullcaritas-saatio.fi. Henkilökohtaiset sähköpostimme ovat muotoa: etunimi.sukunimi@nullcaritas-saatio.fi

Anu Levä

Projektipäällikkö
044 468 4228

Unna Soppela

Projektityöntekijä
044 468 4238